Halloween

20 octubre, 2016 - Celebracions/FestesHALLOWEEN – MODA IMPORTADA DELS ESTATS UNITS?

La majoria de nosaltres respondria a la pregunta amb un rotund: “SÍÍÍÍ, evidentment!”

Inclús una part important de la població serà de la opinió que no hauríem de celebrar Halloween perquè ja tenim la nostra tradicional castanyada o magosto (i altres variants). Penseu que aquesta moda ens ha “invaït”, restant protagonisme a les nostres festes populars més arrelades?

Doncs el cert és que no l’hem importat, sinó que aquesta festivitat ja se celebrava a Espanya, (encara que amb un altre nom i sense tenir un caràcter tan consumista), inclús abans que existissin els Estats Units com a nació.

Simplement hem tornat als orígens del paganisme europeu dels celtes, tot i que ha anat evolucionant i s’han introduït nous elements de caràcter més comercial (aquests sí importats d’USA), convertint aquesta festa en el nostre segon carnaval anual. halloween_blog_low_2-01 ORIGEN de HALLOWEEN

Halloween és doncs, una tradició ibèrica d’origen celta que té les seves arrels en un antic festival conegut amb el nom de “Samhain”, per a celebrar la fi de l’estiu i les collites d’Irlanda, i també l’inici del nou any celta, el 31 d’octubre, coincidint amb el solstici de tardor, i molts anys després també amb la festivitat cristiana de “Tots Sants” (1 de novembre).

Foren els irlandesos qui varen implantar aquesta tradició als Estats Units quan hi van emigrar degut a la Guerra de la Fam a mitjans del segle XIX. D’allí va sorgir el popular joc “Truco o trato”. Es deia que aquella nit els morts apareixien i deambulaven pels carrers demanant menjar casa per casa, i si no els n’hi oferien, els feien un “truc” o malefici sobre les seves llars.

Sí que és cert que el seu actual ressorgiment està clarament relacionat amb la cultura importada dels Estats Units (a través de canals de TV, com Disney Channel i pel.lícules produïdes a Hollywood) i que aquesta festa s’està popularitzant a Espanya a un ritme trepidant.

Hi ha qui veurà Halloween com una festa més a celebrar, i en canvi d’altres que la seguiran veient com una moda estadounidenca que ja res té a veure amb els seus origens i que no hauríem de seguir. Què n’opineu?

Nosaltres simplement us recordem que a Cóndor tenim tots els colors tradicionals de Halloween preparats pels qui us volgueu disfressar.

halloween_calcetines

QUINS SÓN ELS COLORS TOP A HALLOWEEEN, I PER QUÈ?

Halloween s’associa sobretot amb el negre i el carbassa, però també són importants els grocs, morats i blancs. Cada color té una raó de ser i veureu que estan molt lligats a l’origen celta de la festa:

Groc: S’associa al foc i a l’adoració dels Déus solars, com el Déu del Sol celta Ogma.

Carbassa: És el color de la caiguda de les fulles. Recordeu que en els seus orígens, es tractava d’un festival celta que simbolitzava la fi de l’estiu i, per tant, la caiguda de les fulles. El color ataronjat està unit a símbols com “Jack-o’-lantern”, que és una carbassa tallada, buida, iluminada per dins, basada en la “Llegenda de Jack”. La coneixeu?

Negre: Símbol emblemàtic de la nit i la foscor, al misteri i a la por. A Halloween se l’associa amb les bruixes, els morts, els cementiris i amb els esperits malignes que surten cada 31 d’octubre a pertorbar. També està lligat al dolor i la pena per la pèrdua d’una persona estimada.

Morats, amatistes, violetes, albergínies, bordeus, cardenals: Colors que s’associen a la màgia, al poder, a l’espiritualitat i al canvi. En aquest cas, s’associa a la transició de la foscor de la nit de les bruixes i mals esperits (nit del 31 d’octubre, representada pel color negre) amb la llum del dia següent, (dia de Tot Sants, 1 de novembre, representat pel color blanc).

Blanc: Sinònim de puresa, bellesa, símbol de pau i purificació. És pura llum! L’antítessis al negre i és el color més apropiat per vestir cada primer de novembre.

halloween_calcetines_colores

DE QUINS COLORS VESTEIXEN ELS NENS SEGONS LES EDATS?

Als nadons els acostumem a disfressar de carbassetes o bruixetes, i per tant els mitjons i leotards en colors ataronjats, negres o grocs poden quedar molt bé.

Els nens d’edats superiors solen optar més per colors com el negre (per Dràcules i vampireses), violetes (bruixes), grisos i blancs (fantasmes, zoombies), etc… I si volen portar simplement una pinzellada de Halloween però sense ser massa atrevits, probablement vestiran en tons foscos i li donaran un toc amb els mitjons o leotards de colors.

I vosaltres, de quin color us vestireu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Categories

Publicacions recents

Tags