L’art del Batik, d’Indonèsia a Cóndor

5 octubre, 2016 - Tendències

Ready to Wear Fall/Winter 2016-2017

ESTAMPAT BATIK

Saps en què consisteix? És una tècnica mil.lenària per fer estampats o dibuixos sobre la tela, vessant cera calenta sobre el teixit, es deixa refredar fins que se solidifiqui i a continuació es tenyeix la peça. La cera i el líquid no es barregen, de manera que el tint només arriba aquelles parts de la tela on no s’ha aplicat la cera. Després d’aquesta primera capa de color, pots repetir el procés tantes vegades com colors vulguis incorporar a la teva obra. Al final, s’elimina la cera.

També pots jugar barrejant colors. Si apliques un segon color sobre el primer es barrejaran. Per exemple, si el primer color és el groc i el segon el vermell, el resultat serà el taronja, però les parts protegides per la cera conservaran el color primitiu, en aquest cas el groc.

Sabies que la tècnica Batik està catalogada per la UNESCO com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat?

Ready to Wear Fall/Winter 2016-2017

El que ho fa especial és que cada estampat és diferent perquè es tracta d’una tècnica 100% manual. I això li atorga una història a cada peça! Al darrera de cada model hi ha unes manes que creen peces úniques i irrepetibles.

Aquesta tècnica requereix molta paciència, habilitat i fixar-se molt bé en els petits detalls. Per crear una peça es requereixen alguns dies de treball. Aquest vestit, per exemple, és molt ric en colors, cosa que significa que per a cada color que veus s’ha anat repetint el mateix procés Batik.

A més, ens encanta perquè és econ-friendly perquè se segueix fent de la mateixa manera que fa segles, totalment artesanal i ancestral i utilitzant productes naturals.

AFICIÓ DE LA ARISTOCRÀCIA

Ready to Wear Fall/Winter 2016-2017

L’origen d’aquest art o tècnica es perd a l’antiguitat però sembla ser que podria haver nascut a la illa d’Indonèsia de Java fa més de mil anys.

En els seus inicis, només estava permès que s’utilitzessin els estampats Batik en els vestits de la família reial d’Indonèsia i els aristòcrates. Era una afició per a les senyores ben estants de l’època, i la habilitat de dissenyar Batik bonics era considerat símbol de refinament.

Posteriorment es va permetre als treballadors de palau utilitzar aquest abillament amb un dibuix determinat com a uniforme. Aquests treballadors van ensenyar la tècnica del Batik en els seus diferents pobles o ciutats i, amb el temps, l’art del Batik va ser imitat pel poble, convertint-se així en un hobby per a les dones, de manera que la roba Batik que inicialment vestia la família reial, es va convertir en una peça de vestir tradicional i popular.

(Col.lecció Batik disponible a les botigues Cóndor i botiga online)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Categories

Publicacions recents

Tags